KONU AÇ !

Topluluğumuzda Konular Açın ve Bize Ulaşın !

Yeni Konular !

Konulara Yorum Yapın ve Konunuzu Öne Çıkarın !

Bize Ulaşın !

Yöneticilerimiz Size 7/24 Yardımcı Olmak İçin Hazır !

SİLKROAD TÜRKİYE'NİN EN YENİ SİSTEMLİ VE MÜŞTERİ SEVGİSİYLE EN İYİ REKLAM PLATFORMLARINDAN BİTANESİ SROCENTER SEN YOKSAN Bİ KİŞİ EKSİK !

2023’e Mercek Tutuyoruz: Alan Wake 2 Bizlere Nasıl Bir Karşılama Yapacak?

srocenter Can

Forum Admin
Moderatör
Center Üyesi
Bilişim Sahibi
Çevirmen
Coder
Grafiker
Guild Master
Guild Üyesi
Reklamcı
Server Sahibi
Supporter
V.i.P
Katılım
18 Haz 2023
Mesajlar
15,992
Tepkime puanı
4
Puanları
38
2023’ü kucaklamamızın ardından hayat tekrardan eski haline dönerken bizler de koşuşturmalarımıza tam gaz devam ediyoruz. Pekala bu yeni yılın oyun sektörü adına neler getireceğini bilmezken en azından beklediğimiz bazı büyük çaplı yapımlar ve genel beklentiler hakkında konuşmaktan zarar gelmez. Dolayısıyla, biz de 2023’te çıkış yapacak oyunların bazılarını mercek altına alıyor ve bunlar hakkında neler beklediğimizi tartışıyoruz.

Nitekim bundan tam on üç sene önce Remedy Entertainment, neredeyse bir korku klasiği sayılabilecek tek kişilik hikayeye sahip yapım Alan Wake’i piyasaya sürdükten sonra elbette bunun bir seri haline geleceği kaçınılmazdı. Alan Wake 2, 2023’e Mercek Tutuyoruz serisine konuk oluyor böylelikle.
Alan Wake 2 hakkında ne biliyoruz?


The Game Awards 2021 etkinliğinde kısa ama şiirsel bir fragman ile duyurulan Alan Wake 2, oldukça beklenmedik etkiler yarattı ve şaşırtıcı bir biçimde karşılandı. Dark Place’de neredeyse on sene boyunca karanlığın bir tutsağı halde kalan yazarımız, yaratıcı direktör Sam Lake’e ve Remedy ekibine yeni bir oyun için çok büyük bir avantaj veriyor.

2023 yılında PC (), Xbox Series ve PS5’e çıkışı beklenen Alan Wake 2 ise ilk oyundan bildiğiniz üzere aynı ismi taşıyan yazarımızın atlattığı badirelerden sonrasını anlatacak.
Alan; Bright Falls, Cauldron Lake’de doğaüstü olaylara sebebiyet veren Dark Presence ile mücadele edip eşi Alice’i kurtarmasına rağmen kendisi zaman ve gerçekliğin çarpıtıldığı Dark Place’de mahsur kalmış ve Return isimli bir romana başlamıştı.
alan3.jpg


The Signal ve The Writer DLC’leriyle birlikte Alan, Dark Place’in motivasyonu hakkında daha fazla şey öğrenip sonunda kendisinin kötü bir ikizi şeklinde olan Mr. Scratch ya da Irrational Alan adlı bir versiyonuyla yüzleşmekteydi. Bu doğrultuda akıllara gelecek ilk soru Return isimli romanın ve Mr. Scratch’in ikinci oyunun ana konusu olup olmayacağı olabilir.

Bu oyunda, Alan Wake’in kim olduğunu gerçekten görüyormuşsunuz gibi. Kişisel olarak kim olduğu hakkında bir fikir ediniyorsun. Bu yüzden ondan daha fazla duygu alıyorsun.Matthew Porreta

Elbette bunun bir nebze gerçekleşeceğini düşünebiliriz zira Ilkka Villi ve Matthew Porretta, Alan Wake’in iki fiziksel portresini çizen aktörler tekrardan bu yapımda yer alacaklar. Porretta, serinin ikinci yapımıyla birlikte ana karaktere korku temasının yoğun ve derin bir biçimde yaklaşılacağını belirtiyor.
alan1.jpg


Dolayısıyla Sam Lake ve ekibi, ilk yapımda olduğu gibi cevaplardan çok soru bırakmaya yoğunlaşan, karanlık temayı merkezine alan ve yine birçok açık kapı bırakacak bir hikaye üzerinde çalışıyor diyebiliriz ki böylesine bir hikaye de kendi düşünceme göre oldukça sürükleyici sunulabilir.

Nitekim konsept çizimler de hikayenin ve ana atmosferin ilk yapıma kıyasla çok daha karanlık ve korku dolu olacağını müjdeliyor. Stüdyonun tescilli oyun motoru Northlight ile birlikte ikinci yapımın görsel anlamda en iyi Remedy oyunu olacağı belirtiliyor. Oyuncuyu her daim gerilim içerisinde tutmaya önem verileceğini düşünüyorum.

“Özellikle atmosfer ve stilizasyonun her zamankinden daha önemli olduğu bu tür bir deneyim için, Northlight’ı o kadar iyi tanıyoruz ki, belirli şeylere odaklanabiliyor ve bazı şeyleri ileriye taşıyabiliyoruz.”

Gelgelelim, ikinci oyunun geliştirme sürecinin oldukça düzgün gittiği söylenirken oyunun tekrardan hayatta kalma korku türünde olacağının altı çiziliyor. Görünüşe göre ilk oyundan aşina olduğumuz oynanış elementleri ise radikal değişiklikler geçirmeyecek ama cilalanma sürecinden geçerek önümüze sunulacak. Tabii ki ek olarak birkaç yeniliğe de hayır demeyiz. Alan’ın koşu hızı bence düzeltilmesi gereken ilk unsur olabilir!
Pekala Alan Wake 2’nin hangi noktalara parmak basması gerekiyor?


Remedy Entertainment bildiğiniz üzere bir evrenin yaratılışı ve anlatılmak istenenin sunuş tarzı gibi konularda usta olmasına rağmen ikinci oyunda bir kez daha tekrarlama lüksü olmadığı bazı hataların üzerinde durması ve bunları iyileştirmesi gerekiyor. Bunların başında da kendisini tanımlayan temalar geliyor.

Öte yandan bunun da ustaca bir biçimde kurgulanması gerekiyor. Alan Wake, her ne kadar kendisini hayatta kalma türünün yanında korku temasına bağlasa da yaptığı yanlışlardan birisi bu korkuya hiçbir zaman mahal vermemesidir. Gerilimi yüksek olmasına rağmen beni, belki bir elin parmağını geçmeyecek şekilde oynanış esnasında korku anlarıyla baş başa bırakmıştır. Lütfen “thriller” yanında “horror” janrasına da ağırlık veriniz!
alan2.jpg


‘nin psikolojik korku ağırlıklı bir oyun olması düşünülüyorsa (ki düşünülmelidir) bunu oynanışta verebilirler. Örneğin bir bölüm esnasında düşmanların nereden çıktığının veya Alan’ın etrafının sarıldığının kısa bir sinematik kesitle gösterilmesi kullanılmayabilir. Belki M (Mature) rating’i alması buna mümkün mertebe eğildiklerinin bir kanıtı olabilir…

Alan Wake 2’nin kendi bünyesinde düzeltmesi gereken en önemli unsurlardan birisi tempo ve bölüm tasarımlarıdır. Northlight ile böylesine bir görsellik sunuluyorken oyuncu olarak da açık veya kapalı daha fazla mekan görmek isteriz.

Tempo da oyunun potansiyeline ket vuran bir başka etmen. Oyunu ve DLC’leri oynamış biri olarak bunun doğru olduğunu söyleyebilirim. Kendisini bir aksiyon dozajı yüksek bir film gibi sunan ama ilerledikçe takip edilmesi gittikçe zorlaşan uzun soluklu bir dizi şekline bürünmesi belki en büyük problemiydi. Öyle bir büyük hata, merak unsurunun kaybolmasına ve oyuncunun da ekibin sormanızı istediği sorulardan uzaklaşmasına sebep oluyor.

Öte yandan bölüm tasarımları da benim gözümde en büyük eksikliğe sahip yerlerden biriydi zira anlatıda önemli bir yer teşkil etmesine rağmen birçok bölümde oyuncuyu tekrar tekrar ormanda veya kırsal yerlerde başlatması çeşitliliği kısıtlıyordu. Bölümler arasındaki uzunluk-kısalık veya sinematik-aksiyon dengesinin oyuncuya uygun olarak düşünülmemesi de başka bir dezavantaj yaratıyor.

2023, Alan Wake 2 hakkında pek çok yeni detay ve hatta bir demo sürümü için kaçırılmayacak bir fırsat gibi duruyor. Nitekim geliştiriciler, eksik yönlerin oynanış nezdinde yamalandığı ve psikolojik korkuya daha ağırlık veren bir kısa fragmanla beklentileri tavana kadar çıkartabilir. Bu noktada bize düşen de Alan’ın uyanmasını beklemek oluyor.
 
Üst