KONU AÇ !

Topluluğumuzda Konular Açın ve Bize Ulaşın !

Yeni Konular !

Konulara Yorum Yapın ve Konunuzu Öne Çıkarın !

Bize Ulaşın !

Yöneticilerimiz Size 7/24 Yardımcı Olmak İçin Hazır !

SİLKROAD TÜRKİYE'NİN EN YENİ SİSTEMLİ VE MÜŞTERİ SEVGİSİYLE EN İYİ REKLAM PLATFORMLARINDAN BİTANESİ SROCENTER SEN YOKSAN Bİ KİŞİ EKSİK !

2023 Yılında Call of Duty 4: Modern Warfare Oynanır Mı?

srocenter Can

Forum Admin
Moderatör
Center Üyesi
Bilişim Sahibi
Çevirmen
Coder
Grafiker
Guild Master
Guild Üyesi
Reklamcı
Server Sahibi
Supporter
V.i.P
Katılım
18 Haz 2023
Mesajlar
15,992
Tepkime puanı
4
Puanları
38
Kısa cevap vermek gerekirse âEvet, elbette. Modern Warfare bu sonuçta. Neden almayasınız ki?â. Ancak söz konusu uzun cevabı merak ediyorsanız gelin tartışalım.

Tartışmaya başlamadan önce şunu söylemem gerekiyor. Ben hikayeli oyunlara 2020âli yıllarda merak salmış ve bu nedenle çoğunlukla âyeni jenerasyonâ dediğimiz oyunları oynamış birisiyim. 2020âden önceleri iseserisi ile olan ilişkim, internet kafelerde oynadığım Modern Warfareâin çok oyunculu modu ile World at Warâun zombi modundan ibaret.

Dolayısıyla evet, yıl 2023 ve hala Call of Duty oyunlarının campaignâlerini oynamamış oyuncular var. En azından ben kendimden yola çıkarak öyle olduğunu düşünüyorum. Velhasıl anlatmaya çalıştığım şey, yeni bir oyuncunun eskinin efsanelerinden biri ile başından geçenlerden ibaret. Yani eğer bu oyunu yalayıp yutmuş bir oyuncuysanız bu anlatacaklarım zaten bildiğiniz şeyler olduğundan size sıradan gelecektir.Â

2023 Steam Yaz İndirimleri döneminde indirime giden ve Modern Warfare serisinin ilk 3 oyununu içeren paketin uygun bir fiyatla satıldığını gördüğümde yıllardır hep oynamak istediğim ama bir türlü elimin gitmediği seriyi satın aldım. Artık ben de eskilerin efsanelerinden biri olan o seriye en baştan başlayabilir, Captain Price, Soap, Gaz ve Ghost karakterleri ile tanışma fırsatı yakalayabilirdim. Paketi satın aldım Modern Warfareâi indirdim ve oynamaya başladım.
Call-of-Duty-4-Modern-Warfare-Captain-Price.jpg

İlk olarak hikayeden başlayalım:


Modern Warfare’in hikayesi 2011âde yani modern zamanda Rusya, Kafkaslar ve Orta Doğuânun çeşitli bölgelerinde geçen bir dizi operasyonu konu alıyor. Oyundaki düşmanlarımız Rusya ve Orta Doğuâda çeşitli ayaklanmalar başlatan ve Rus UltraNasyonel Partisi lideri Imran Zakhaev ve onun Orta Doğuâdaki kolu olan Khaled Al Asadâtan oluşuyor. Biz ise hikayeyi iki farklı askerin gözünden deneyimliyoruz. İlk ve meşhur karakterimiz olan çavuş John âSoapâ MacTavish, Birleşik Krallığa bağlı 22. S.A.S. (Special Air Service, Özel Hava Kuvvetleri) birliğinde görev alan ve Rusya-Kafkaslar bölgesinde operasyonlara katılan bir asker. Oyunun başında 22. S.A.S. birliğinin lideri olan Yüzbaşı Captain John Price ve onun sağ kolu olan Gaz, karakterimiz Soapâu ekibine dahil ediyor ve Soapâun hikayesi böylece başlıyor. Tam bir Heroâs Journey başlangıcı.

Diğer ve daha az popüler olan karakterimiz ise USMC (Amerika Birleşik Devletleri Deniz Piyadeleri) üyesi olan ve Orta Doğuâda operasyonlara katılan çavuş Paul Jackson. Bu iki farklı karakter ve iki farklı operasyon senaryosu ile oyuna başlıyor, ilerliyor ve oyun sonuna doğru birleşip finalini yapıyor. Hikayenin detaylarından daha çok oynanış konusunda konuşmak istediğim için pek hikaye detayına girmiyorum. Hem böylece oyunu (tekrar) oynamak isteyen olursa kalan detayları kendisi (tekrar) keşfedebilir.
Call-of-Duty-4-Modern-Warfare-Nuke-2.jpg


Call of Duty serisinin hiç hikaye modunu oynamadım demiştim ancak bu oyunların hep âAmerika bir yerlere barış götürüyorâ konsepti içerisinde geçtiğinden haberim var elbet. Tabi ki Amerikalılar oyunlarında kendi ülkelerini oyunlara yansıtarak övmekte serbestler ancak bir Türk olarak bunu oynadığımda konseptten rahatsız olmadım değil. Sonuçta Irakâta yaşananlardan sonra oyun endüstrisinin en büyüklerinden birinin âOrta Doğuâda savaşâ konseptli bir oyun yapması ve oradaki savaşta sadece Amerikalıların kahramanlık öykülerini sunmaları, modern fikir empoze yöntemlerinden bir tanesi ancak burada bu konuya değinmeden oyuna geri dönelim.
Oynanış konusuna yönelirsek eğer:


Modern Warfareâin çok oyunculu modunda fazlaca takılmış birisi olarak Hardened seviyesi zorluğun benim için normal seviyede olacağını düşünerek Hardened ile başladım. Kafamdan geçen şey ise âoyunun ilerleyişine bağlı olarak eğer çok zorlanırsam arada oyunun zorluğunu düşürürümâ idi. Varan 1: Eski oyunlar şimdikilere göre çok daha zordur ve bir kez bir zorluğu seçtiysen sana değiştirme imkanı sunmazlar.

Oyuna bomboş kafa ile girdiğimden sanırım bu detayı hiç düşünmeden oyuna atlamış olmalıyım. Bunun farkına vardığım an ise 2 sniper olarak karşımızda yüzlerce askerin belirdiği ve kurtulmamız için 7.5km ötedeki helikopterin gelip bizi kurtarması gereken görevdi. Helikopter ne zaman 2.5km civarımıza kadar yaklaşsa ya bir köpek tarafından ya da bir bomba tarafından öldürülüyor ve helikopterin gelmesini tekrar baştan bekliyordum. Bu durum canımı fazlasıyla sıksa da eski oyunlarda eğer bir yere takılıyorsan çoğu zaman çok kolay bir çözüm yolu vardır. Bu da bizim 2. varanımız. Eğer bahsettiğim görevi hatırlamıyorsanız veya merak ettiyseniz:


Modern Warfareâin çok oyunculu modunu oynayanlar bilecektir ki duvarlar sizi her zaman bomba hasarından korur. çok oyunculu moda aşina olduğum için videoda bahsedilen safe spota gitmeyi akıl edebildim ve hiçbir şey yapmadan bölümü kolayca geçebildim.

çokça Wolfenstein serisini oynadığımdan mıdır bilinmez, Modern Warfare’in başlarında sabırsızca ekibin önünden ilerleyip hızlıca bölümleri bitirmek istiyordum. Ancak bu durum hızlı bitirmek bir yana dursun birkaç kezden fazla kalabalık bir düşman grubunun önüne sazan gibi düşmeme ve bölüme tekrar başlamama sebep oldu. O zaman ben de ekiple aynı hizada farklı bir yoldan ilerleyip çevredeki düşmanları öldürürüm bu sırada da ekibim ortadaki düşman grubunu temizler ve bölümü çok daha hızlı bitiririm diyorsanız yapımcının bunun için de bir çözümü var. Her seferinde görmediğiniz bir açıda birden çıkan ve sizi anında öldüren düşmanlar, maalesef bu çözümü de sizin için imkansız kılıyor.

Geriye tek bir seçeneğiniz kalıyor. Gerçek bir askeri operasyondaki gibi ekibinizle beraber gezecek ve komutanınız Captain Priceâın size verdiği emirlere uyacaksınız. Her ne kadar hızlı bitirmek için uğraşmış olsam da bu âçatışmadasın ve ekiple birlikte olmak zorundasınâ modu beni gerçekten sevindirdi. Böylece Modern Warfare’in geri kalanını hep talimatlara bağlı olarak oynadım ve o ekip atmosferinin tadını daha çok alabildim.

Diğer yandan bu ekip atmosferine girme meselesi aşırıya kaçarsa bazı zamanlarda sizi artık olmamanız gereken yerde bırakabiliyor. çok nadir olarak yaşadığım, aslında terk edip başka noktalara geçmem gereken yerlerde inatla sürekli spawnlanan düşman askerlerine ateş etmeye devam etmem ve bazen sırf bu yüzden göreve tekrar başlamak zorunda kalmam buna örnek olarak verilebilir. Dolayısıyla çatışmaya kendinizi fazlaca kaptırmamanız, bir yandan da Captain Priceâın ve Gazâın talimatlarına kulak kesilmeniz gerekiyor. Ve bu aslında hiç de öyle sizi oyunun çatışmasından koparacak bir şey değil. Tam aksine oyuncuya atmosferi çok daha güzel geçiren bir oynanış biçimi olduğunu düşünüyorum. Sanırım oyunu efsane yapan özelliklerden biri de bu. Sene 2023, oyun çıkalı 16 yıl olmuş ve oyunu oynayanlar hala o atmosfere girebiliyor.
Call-of-Duty-4-Modern-Warfare-Mission-3.jpg


Ha bir de o uçak görevini unutmamak lazım. Oyunun orta kısımlarında AC-130 Spectre uçağına binerek kara birliklerine havadan destek sağlıyoruz. çoğu zaman karada bulunduğumuz ve havadan desteği kendimiz çağırdığımız FPS oyunlarında Modern Warfare bir bölümlük farklı bir bakış açısı sunmayı da ihmal etmemiş. Bu bölümde oyuncu muharebe alanından biraz çekilerek uçağa geçiyor ve destek kuvvet olarak oynamaya devam ediyor. Bu sayede de oyunun çok da fazla olmayan tekdüzeliği daha da azalıyor ve bir sonraki göreve daha şevkli başlayabiliyoruz.

Bunlardan bahsetmemin sebebi 2007 yılında geliştirilen ve oynanış süresi maksimum 8-10 saati bulacak bir oyuna insanların ne kadar kafa patlattığını anlatmaya çalışıyor olmam. Infinity Ward bu oyunu geliştirirken âYahu oyun zaten 8-10 saat sürecek, ne gerek var bu kadar farklı bölümler eklemeye?â diyebilirdi ancak bunun yerine çeşitlendirmeyi tercih etmişler. Birçok oyun firması günümüzde 20-30 saati aşan oyunlara bile içerik konusunda bu kadar kafa yormayabiliyor.

Tempo konusuna değinmişken oyunun temposu yavaş açılan cinsten. Ancak burada bir sitemde bulunacağım. Benim düşüncem, oyunun temposunun çok yavaş açıldığı yönünde. Öyle ki ben âİşte oyun şimdi güzel aksiyon almaya başladıâ dediğim anda oyun bitti. Meğer son kovalamaca bölümünü oynuyormuşum ve bölüm bittiğinde bir tık yarım kalmış hissettim. Ancak tabi ki dramatik bir son ve kapanışın ardından o sitemli halim geçti ve kendimi emeği geçenler kısmında buldum.

Oyunun sonunda bulunan uçaktaki rehine görevini de değinmemek olmaz. Aslında yapımcılar o görevi tasarladıklarında oyunun ilk görevi olarak düşünüyorlarmış ancak daha sonra oyundan kaldırmışlar ve oyunun sonunda credits sahnesinde hızlıca yapıp bitirebileceğiniz bol aksiyonlu bir ek görev haline getirmişler. Yine dediğim gibi, eskiden kısa sürecek bile olsa oyunlara daha fazla kafa yorulduğu aşikar.
Call-of-Duty-4-Modern-Warfare-Mission-2.jpg

Atmosfer:


Aslında oynanıştan bahsederken çoğunlukla atmosfer meselesinden de bahsettim ama yine bahsedecek olursam ekip atmosferini güzel yansıttıklarını tekrar söyleyebilirim. Bunun yanında âOne Shot, One Killâ gibi gizli gitmeniz gereken görevlerde Modern Warfareâin o gerilim atmosferini oyuncuya çok güzel bir şekilde yansıttığını söyleyebilirim. Orta Doğuâdaki kara harekatı görevleri pek öyle âburada savaş var ve biz savaşıyoruzâ gibi hissettirmiyordu ancak helikopterler ile hava harekatı düzenlediğimiz kısım tüm bu Orta Doğu sekansının atmosfer düşüklüğünü yok etmeyi başardı. çünkü Orta Doğu görevlerinde ancak o sahnede gerçekten bir savaşın içinde hissedebildim.

Evet, Modern Warfare eski olduğu için şimdi bana öyle gelmiyordur ama zamanında bu oyunun atmosferi çoğu oyundan daha iyiydi hatta en iyisiydi vs. diyebilirsiniz. Ancak dediğim gibi ben 2023 yılında ilk defa oynayan birisi olarak bu oyunu oynuyor ve yorumluyorum. Katılıp katılmamak size kalmış durumda.
Call-of-Duty-4-Modern-Warfare-Mission.jpg


Böylelikle, Call of Duty 4: Modern Warfare hakkında aklımdan geçenleri anlatmak istedim. Söylemem gerekir ki anlattıklarımın fazlası yok eksiği var. Yani anlatırken çoğu detayı atlamış olabilirim ancak zaten türünün efsanesi olarak fazlaca bilinen bir oyun için yeterince konuştuğumu düşünüyorum. Ve bu yazının çıkış noktasındaki soruyu cevaplayacak olursak; Evet, 16 yıl geçmesine rağmen bölümleri üzerinde güzelce düşünülmüş, savaş atmosferini güzel hissettirebilen, tekdüze oynanışı bulunmayan ve indirimlerde 24.75âe satılan bu oyunu neden alıp oynamayasınız ki?

Modern Warfare 2âde görüşmek üzere.
 
Üst