KONU AÇ !

Topluluğumuzda Konular Açın ve Bize Ulaşın !

Yeni Konular !

Konulara Yorum Yapın ve Konunuzu Öne Çıkarın !

Bize Ulaşın !

Yöneticilerimiz Size 7/24 Yardımcı Olmak İçin Hazır !

Deprem Çantasında Olması Gerekenler Neler?

srocenter Can

Forum Admin
Moderatör
Center Üyesi
Bilişim Sahibi
Çevirmen
Coder
Grafiker
Guild Master
Guild Üyesi
Reklamcı
Server Sahibi
Supporter
V.i.P
Ülkemizde yaygın olarak rastlanan doğal afetlerden birisi olan deprem, doğru tedbirler alındığında en az zarar ile atlatılabilir. Bireysel olarak alabileceğiniz önlemlerden birisi de bu tür acil durumlara karşı kapsamlı bir deprem çantası oluşturmaktır. Peki oluşturacağınız bu deprem çantasında olması gerekenler neler?

Yeni bir deprem çantası oluştururken tercih edebileceğiniz iki farklı seçenek bulunmaktadır: Listemizde yer alan malzemeleri tek tek satın alabileceğiniz ve bir çantada toplayabileceğiniz gibi, bu malzemeleri barındıran hazır deprem çantalarını da satın alabilirsiniz.

Hazır bir deprem çantası aldığınızda dâhi bu çantanın aşağıdaki listede yer alan malzemeleri içerip içermediğini kontrol edin. Eğer bu malzemelerden bazıları eksik ise bunları kendiniz eklemelisiniz.

Ayrıca ideal olarak bu çantada yer alan her bir malzemenin gerektiğinde nasıl kullanılacağını da öğrenmelisiniz çünkü olası bir acil durum senaryosunda internete erişiminiz yokken dâhi kolunuza atel takmak gibi ilk yardım süreçlerinin nasıl yapılması gerektiğini biliyor olmanız gerekir.
deprem-cantasinda-olmasi-gerekenler-neler-1.webp
Örnek Bir Hazır Deprem çantasıİçindekiler

Deprem çantasında Olması Gerekenler Neler?
  • İlk Yardım çantası
  • Gıda: Yüksek Kalorili, Vitamin ve Karbonhidrat İçeren, Su Kaybını Önleyen, Dayanıklı (çabuk Bozulmayan) Gıdalar (Konserve, Kuru Meyve, Tahin Pekmez, Meyve Suyu vb.)
  • Su: Kişi Başına En Az 4 Litre
  • İlaçlar: Düzenli Alınan İlaçlar, Ağrı Kesici, İshal Önleyici
  • Maske: Toz ve Diğer Kalıntıların Solunumunu Azaltmak için Toz Maskesi
  • Nakit Para ve Yedek Kart
  • Konserve Açacağı
  • Düdük
  • çakı
  • Küçük Makas
  • Pilli Radyo
  • El Feneri
  • Yedek Pil: Farklı Ebatlarda, Dayanıklı ve Uzun Ömürlü
  • Kişisel Hijyen Malzemeleri: Islak Mendil, Diş Fırçası, Diş Macunu, Tuvalet Kağıdı, Hijyenik Ped, Sabun, Dezenfektan
  • Kıyafet: İklime Uygun Kıyafetler, Yağmurluk, çorap, İç çamaşırı
  • Uyku Tulumu veya Battaniye: Yaşanılan Yerin İklimine Uygun
  • Yedek Cep Telefonu: Uzun Batarya Ömrüne Sahip, Eski Tür Telefonlar
  • Powerbank

Bu listede yer alan bazı ürünlerin son kullanma tarihine veya geçici bir ömre sahip olduğunu unutmayın. Bu nedenle deprem kitini oluşturduktan aşağıdaki ürünleri düzenli olarak kontrol etmelisiniz:

Gıda ve Su gibi ürünler son kullanma tarihine sahip olduğundan, bu ürünleri düzenli olarak değiştirin. Konserve türü gıdalar serin ve kuru bir ortamda muhafaza edildiğinde uzun zaman boyunca saklanabilir türdendir ancak yine de belirli aralıklarla değiştirilmesi gerekir.

İlaçlar ve Yedek Kartlar da belirli bir son kullanma tarihine sahip olduğu için kullanmanız gereken ilaçları düzenli olarak yenilemeniz gerekir.

Powerbank ve Yedek Cep Telefonu gibi bataryalı cihazlar uzun süre kullanılmadıklarındaşarj kaybeder. Bu tür cihazları ayda bir şarj ettiğinizden emin olun. Benzer bir durum Yedek Pil için de geçerli olduğundan bunları belirli periyotlarda yenileri ile değiştirmelisiniz.
Deprem çantası Nerede Saklanmalı?

Depremler anlık olarak meydana gelen ve önceden tam zamanı tahmin edilemeyen doğal afetlerdir. Bu durum, olası bir deprem sırasında uykuda bile olabileceğiniz anlamına gelir.

İdeal bir senaryoda deprem çantanız, depremi hissetmeye başladığınız ilk 15 Saniye içerisinde kolaylıkla erişebileceğiniz noktada olmalıdır.

Bu nedenle onu sıklıkla kullandığınız odalardan birisinde, açık şekilde, hızlı ve kolayca ulaşabileceğiniz noktalarda konumlandırmalısınız. Ayrıca deprem çantasının konumu, evinizdeki diğer üyeler tarafından da bilinmelidir.

deprem-cantasinda-olmasi-gerekenler-neler-2.webp

Depreme Hazırlıklı Olmak için Yapılması Gerekenler Neler?
  • Adım 1- Olası bir acil durumda tehlike yaratabilecek nesne ve olayları belirleyin. Bunlara yönelik önlem alarak bulunduğunuz alanı emniyete alın. (Örn; Evdeki eşyaları sabitlemek)
  • Adım 2- Bir acil durum planı oluşturun ve acil bir durumda kimlerle nasıl iletişim kuracağınızı, bölgenize yardım ulaşana dek nasıl hayatta kalacağınızı belirleyin.
  • Adım 3- Deprem kiti gibi afet malzemeleri oluşturun ve bunları uygun yerlerde, gerektiği an kullanıma hazır tutun.
  • Adım 4- Oturduğunuz mülkün afetlere karşı hazır olmasını sağlayacak şekilde güçlendirerek ve sigortaları yaptırarak olası bir mali sıkıntıyı minimum seviyeye indirgeyin.
Deprem Sırasında Yapılması Gerekenler Neler?
  • İç Mekandaysanız: Deprem kitinizi yanınıza alın ve önceden belirlediğiniz güvenli bir alana sığınarak cenin pozisyonu alın. 15 saniye içerisinde bulunduğunuz mekanı terk edebilecek durumda değilseniz evden çıkmaya çalışmayın. Yüksekten atlamayın. Pencerelerden, şöminelerden ve ağır mobilyalardan uzak durun. Mutfak tehlikeli bir mekan olduğundan başka bir yere geçmeye çalışın.
  • Dışarıdaysanız: Binalardan, elektrik hatlarından, bacalardan ve üzerinize düşebilecek diğer her şeyden uzakta bir açık alana gidin.
  • Araba Sürüyorsanız: Aracınızı mümkün olduğunca trafikten uzaklaştırın. Bir köprünün üzerinde veya altında bulunmamaya çalışın. Aracınızı, üzerine düşebilecek herhangi bir şeyden uzakta tutmaya çalışın. Sarsıntı sona erene dek aracınızda bekleyin. Sarsıntı sona erdikten sonra dâhi köprülere, üst geçitlere veya alt geçitlere yaklaşmayın. Yollarda hasar olabileceği için dikkatli bir şekilde araç sürün.

Depreme karşı alabileceğiniz önlemlere yönelik daha ayrıntılı bilgi edinmek için Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) tarafındangöz atabilirsiniz.