KONU AÇ !

Topluluğumuzda Konular Açın ve Bize Ulaşın !

Yeni Konular !

Konulara Yorum Yapın ve Konunuzu Öne Çıkarın !

Bize Ulaşın !

Yöneticilerimiz Size 7/24 Yardımcı Olmak İçin Hazır !

SİLKROAD TÜRKİYE'NİN EN YENİ SİSTEMLİ VE MÜŞTERİ SEVGİSİYLE EN İYİ REKLAM PLATFORMLARINDAN BİTANESİ SROCENTER SEN YOKSAN Bİ KİŞİ EKSİK !

Eski PlayStation başkanı, oyun sektörünün kötü gidişatını yorumladı: AA oyunlara geri dönmeliyiz

srocenter Can

Forum Admin
Moderatör
Center Üyesi
Bilişim Sahibi
Çevirmen
Coder
Grafiker
Guild Master
Guild Üyesi
Reklamcı
Server Sahibi
Supporter
V.i.P
Katılım
18 Haz 2023
Mesajlar
15,992
Tepkime puanı
4
Puanları
38
Oyun sektörü son zamanlarda toplu işten çıkarmalar, kapatılan stüdyolar ve iptal edilen projelerle gündemde. Bazıları, süreci çöküş olarak görmeye başlasa da, eski PlayStation başkanı Shawn Layden öyle düşünmüyor.

‘e konuşan Layden, oyun sektörünün çöküşüne dair yorumların abartı olduğunu söyledi Ayrıca insanların yıllardır oyun sektörünün bir çöküşe doğru gittiğini söylediğini ancak bunun gerçekleşmediğini ve yakın zamanda da olmayacağını belirtti.

Layden’a göre son zamanlarda yaşanan işten çıkarma dalgaları, oyunu sektörünün ölümü anlamına gelmiyor ve bu zorlu süreç, yetenek ve gereksinimler arasındaki uyumsuzluktan kaynaklanıyor.
eski-sie-worldwide-studios-baskani-shawn-layden.jpg


Eski PlayStation yöneticisi, “Son 20 yılda sektörün sona ereceği o kadar çok tahmin edildi ki, şaka gibi. Biz iyiyiz.” dedi. İşten çıkarmaların sektörün sağlığının gecikmiş bir göstergesi olduğunu ekledi. Asıl sebep, işten çıkarmaların bir yıl önce meydana gelen bir sorunu çözmek için uygulanması:

“Mevcut plan işe yaramadı. Artık yeni rotayı çizerken uygun olmayan insanların olduğunu hissediyorsunuz. İşten çıkarmalar günümüzün sorununu çözmüyor. Geçmişte alınan ve doğru karar olmayabilecek kararları ele alıyor. Şunu anlayalım, bugünün ateşini almıyor.”
sony-playstation-studios-oyunlar.jpg

‘Oyun sektöründe işten çıkarmalar devam edecek’


Layden, personel sayısını düşüren şirketlerin mali açıdan iyi durumda olmasına rağmen oyun endüstrisindeki işten çıkarmaların devam etmesini beklediğini ekledi:

“Dikkat çekici olan şu ki, bu şirketlerin sonuçlarına baktığınızda, bazılarının rekor gelir elde ettiğini, rekor kârlılığa ulaştığını ve iş gücünün %8’ini işten çıkardığını görüyorsunuz. Kârlılık için çılgın bir kovalamaca dışında bunu anlamıyorum.”

Ancak sonuç güneş ışığı ve gökkuşağı değil. Layden, oyun geliştirmenin artan maliyetinin asıl tehdit olduğunu söyledi. Oyun yapımının 300 milyon dolara varan maliyetleri, uzun vadede bazı sorunlara yol açabilir.
eski-sony-ve-playstation-yoneticisi-shawn-layden.jpg

Geliştiriciler, AA oyunlara geri dönmeli


Layden durumu yüzlerce yıl önce insanların Avrupa ve dünya çapında katedraller veya Tanrı adına devasa yapılar inşa etmesine benzetti. Ancak bu eğilim sonsuza kadar sürmedi:

“Endişem, 80 saatlik oynanışa sahip 50 GB’lık bir AAA oyun yaptık eğer buna ulaşamazsak o zaman hiçbir şey yapamayız. AA oyunların geri dönüşünü umuyorum. Ben buna varım. Bu, aşırı derecede zaman alıcı ve pahalı hale geldi. Harika ve güzeldiler. Avrupa’nın her yerinde bunlardan herhangi birine bakabilir ve ‘Bu bir mucize’ diye düşünebilirsiniz. Ama artık onları yapmıyoruz. Matematik tutmadığı için bunları yapmıyoruz. Dört duvarınız ve bir çatınız varsa buna kilise diyebilirsiniz, Tanrı sizi ziyarete gelecektir. Artık katedrale ihtiyacınız yok.”
playstation-god-of-war-fiyat-zam.jpg


Son olarak, oyun sektörünün daha ucuza mal olan AA kalitesinde oyunlara dönebileceğini umduğunu ve bu gidişatla taklitler, devam oyunlarından fazlasının gelmediğini öne sürdü. Oyunlar, film sektörüne benzer bir modelle daha verimli olmalı:

“Tüm bu insanlar bir araya geliyor. Filmi yapıyorsun. Daha sonra herkes dağılıyor. Gelecekte çalışmanın tek yolunun bu olduğunu düşünüyorum. 300 kişinin devasa bir depoda iş akışının kendilerine gelmesini beklemesi fikri artık verimli olmayacak.”

PlayStation geçtiğimiz ayve birden fazla projeninaçıkladı. Belki de Layden’ın tavsiyesi, fazlasıyla şişen sektörün yeniden toparlanması için çözüm olabilir.

Sizce oyun sektörü artık AA oyunlara ağırlık vermeli mi? Yoksa kalite beklentisine hitap eden büyük oyunlarla mı devam etmeli? Yorumlarda buluşalım.
 
Üst