KONU AÇ !

Topluluğumuzda Konular Açın ve Bize Ulaşın !

Yeni Konular !

Konulara Yorum Yapın ve Konunuzu Öne Çıkarın !

Bize Ulaşın !

Yöneticilerimiz Size 7/24 Yardımcı Olmak İçin Hazır !

SİLKROAD TÜRKİYE'NİN EN YENİ SİSTEMLİ VE MÜŞTERİ SEVGİSİYLE EN İYİ REKLAM PLATFORMLARINDAN BİTANESİ SROCENTER SEN YOKSAN Bİ KİŞİ EKSİK !

Hades II Erken Erişim İnceleme

srocenter Can

Forum Admin
Moderatör
Center Üyesi
Bilişim Sahibi
Çevirmen
Coder
Grafiker
Guild Master
Guild Üyesi
Reklamcı
Server Sahibi
Supporter
V.i.P
Katılım
18 Haz 2023
Mesajlar
15,298
Tepkime puanı
4
Puanları
38
6 Mayıs akşam saatlerinde Twitterâda gezerken denk geldiğim bir duyuruya ilk seferde pek inanamadım. Usulca oyunun sayfasını kontrol ettim ve bunun gerçek olduğunu gördüm. Bu yılın en çok beklenen oyunlarından bir tanesi olan Hades II, sürpriz bir şekilde erken erişime çıkmıştı. Ben de o akşam oyunu oynamaya başladım ve bu süre boyunca oyunda yapılabilecek her şeyi yaptım. İşte erken erişim incelemesi!
Ölsün Kronos!


Yaklaşık dört yıl önce deneyimlediğim Hades, Dead Cells ile birlikte benim rogue-like türüne giriş oyunlarımdan bir tanesiydi. Supergiant Gamesâin büyük bir ustalık ile tasarlamış olduğu bu macera, hikâye anlatımı ve kendi stiliyle türe farklı bir bakış getiriyordu. Dolayısıyla şirketin tarihindeki ilk devam oyunu olacak olan Hades IIâyi de büyük bir merak içerisinde takip ediyordum. İlk oyunun üzerine ne koyabilecekleri ve oyunun oynanış motivasyonunu neyin üzerine inşa edebilecekleri benim için ilgi konusuydu.
Basliksiz-1_0001_Ekran-goruntusu-2024-05-13-145459-1024x576.jpg
Son diyarlar…

Hades II sürpriz bir şekilde çıktığında çok heyecanlandım. Aklımdaki tüm soru işaretlerini giderebileceğim bir fırsat doğmuştu sonuçta. Tabii bu sürpriz çıkış, yeni bir soru işareti de oluşturdu. ââAcaba oyunu erken erişimdeyken oynarsam tüm heyecanı kaçar mı?ââ Her ne kadar bu soruyu değerlendirmek istesem de işim gereği pek de seçeneğim yoktu sanırım. Ben de oyunu oynamaya koyuldum. Hades IIâyi oynamaya başladığımda daha ilk saatlerden içime su serpmeyi başardı çünkü hiç de bir erken erişim oyunu gibi hissettirmiyordu. Oyunu oynadıkça eksik yanlarını elbet görmeye başladım fakat şu anki hâli ile bile pürüzsüz ve çok daha gelişmiş bir deneyim sunduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Öncelikle Hades IIâde ana karakterimiz ilk oyundan tanıdığımız Zagreus değil. Oyunda Yer Altı Dünyasıânın Prensesi olan Melinoeâyi kontrol ediyoruz. Melinoe cadılıkta ve kara büyüde ustalaşmaya yakın birisi. Kendisine bahşedilen Gece silahları ile birlikte ana düşmanımız olan Zaman Titanı Kronosâu öldürmek için yola koyuluyoruz. Kronos, ailemizi kaçırmış ve Yer Altı Dünyasıânı ele geçirmiş. Dolayısıyla babamız Hadesâi ve işgal altındaki tüm diyarı kurtarmak bizlere düşüyor. Yani aslında ilk oyunda Zagreus ile Yer Altı Dünyası’ndan kaçmaya çalışırken, Melinoe ile ailemizi kurtarmak için en derinliklerine inmeye çalışıyoruz.
Basliksiz-1_0002_20240511151801_1-1024x576.jpg
Gece Silahları…

Ben, Supergiant Gamesâin Hades II ile birlikte tercih ettiği ana karakter olan Melinoeâyi çok beğendim. Bence kendisi serinin en başarılı karakteri olmuş. Cadı yapısından dolayı kurduğu sihirli cümleler, etkileşime geçtiği diğer karakterler ile olan ilişkisi, diyalogları ve kullanabildiği Gece Silahları aracılığıyla yaptığı tüm kara büyüler derken Melinoe gerçekten eşsiz olduğunu hissettiriyor. Melinoeânin bir cadı olması, oyunu her anlamda geliştiren birçok mekaniğin de önünü açmış.
Zamanâı durdurmak mümkün mü?


Melinoeânin cadı kimliği ve Gece silahlarını düşündüğümüzde Hades IIânin bambaşka bir oynanış deneyimi sunduğunu ve bu oynanış deneyiminin oldukça kapsamlı olduğunu söyleyebilirim. Eklenen yeni oynanış dinamikleri ile birlikte hem seçeneklerimiz artmış hem de stratejik derinlik daha da kapsamlı bir hâle getirilmiş. Zaman Titanı Kronosâu durdurmak için yola çıktığımız her macera, oyun içerisinde ââGeceââ olarak adlandırılıyor. Bu Geceler sırasındaki oynanışımız ve oluşturduğumuz sinerji her ne kadar çok önemli olsa da geçici evimiz olan Alemiayrımâda yapacağımız şeyler de bir o kadar önemli. Yani aslında oyununuzun kaderini kalıcı ve geçici olmak üzere kuracağınız iki strateji belirliyor. İlk strateji, sizin kalıcı oynanış stilinizi ve tercih ettiğiniz geliştirmeleri temsil ederken ikinci strateji ise Geceler sırasında oluşturacağınız oynanış setini temsil ediyor. Bunlardan bir tanesi olmaz ise oyunda epey bir zorlanmanız olası çünkü Hades II pek de affedici bir yapıya sahip değil. Bu yüzden sizin için hazırlamış olduğumuzyazısına göz atmanızı tavsiye edebilirim.
Basliksiz-1_0007_20240509160347_1-1024x576.jpg
Khaos Diyarı…

Yani oynadığınız her Gece ile birlikte edindiğiniz tecrübenin yanı sıra karakterinizi kalıcı olarak geliştirecek adımların kilidini açmak için de uğraşmalısınız. Melinoe, bir cadı olduğu için oyunda bu gelişime katkı sağlayan iki ana unsur, birkaç tane de yan unsur bulunuyor. Bunlardan en kritiğinin sihir kazanı olduğunu söyleyebilirim. Bu kazan ile birlikte yapacağınız sihirlerle oynanış deneyiminizi çok daha kapsamlı bir hâle getirebiliyorsunuz. Örneğin bir bölümü tamamladıktan sonra canınızı doldurabileceğiniz pınarlar çıkmasını sağlayabiliyorsunuz. Tabii tek pozitif yönü bu da değil. Geçici geliştirmeler veya kalıcı eşyalar satın alabileceğiniz Kharon Kuyuları, Alemiayrımâda kalıcı geliştirmeleri, Olimposâa doğru uzanan yüzeyin kilidini ve daha birçok şeyi bu kazan aracılığıyla açıyorsunuz.

Özellikle Olimpos kısmını hiç beklemiyordum doğrusu. Benim için de büyük bir sürpriz oldu ve bence Hades IIânin en çok öne çıkan noktası da orası fakat ilerleyen kısımlarda iyice değineceğim. Şimdilik konumuza dönelim. Tabii tüm bu sihirler iyi hoş da bunları yapmak göründüğü kadar da basit değil. Oyun içerisinde bir toplayıcılık sistemi de yer alıyor. Kürek, Kazma ve Balık Oltası aracılığıyla denk geldiğimiz alanlardan eşyalar elde edebiliyoruz. Her Gece sırasında sadece bir aleti yanınıza alabildiğiniz için toplayacağınız kaynağı iyi analiz etmeniz gerekiyor. Oynanış esnasında denk geldiğiniz her kaynak; sihir, silah üretimi veya geliştirme yaparken işinize yarayabiliyor.
Basliksiz-1_0005_20240511151103_1-1024x576.jpg
Sihir Kazanı

Oyundaki en kritik yere sahip şeylerden bir diğeri de Arkana kartları. İdrak puanlarımız aracılığıyla belirli Arkana kartlarını aktif edebiliyoruz. Bu Arkana kartları, tüm oynanışımız boyunca bizlere kalıcı güçlendirme sunuyorlar. Tabii ki idrak puanımız limitli ve yükseltmesi biraz zor. O yüzden açabildiğimiz kartlar ve oluşturabileceğimiz sinerjiler oldukça sınırlı. En iyilerini oynanış tarzımıza göre belirlememiz ve kendi stratejimizi oluşturmamız gerekiyor. Bazıları ise gerçekten kritik. Örneğin oyundaki büyü puanımız %100âün altındayken hasarımızı %30 artıran bir kart bulunuyor. Yani bir Gecede girdiğimiz her karşılaşmada bir puan harcadığımızda hasarımız %30 artıyor. Bir diğeri ise Ölüm Aldatma hakkı veren Arkana kartı. Kendisini onlarca Ay Tozu ile en üst seviyeye yükselttiğim için bana üç adet Ölüm Aldatma hakkı veriyordu. Kronos dövüşü öncesinde Ölüm Aldatma Yadigarımı da takınca toplamda dört adet aldatmaya sahip oluyordum ve düşmanımı yenme şansım çok büyük oranda artıyordu.

Üstelik tüm bu geliştirmeleri yapmak pek de zor değil. Oyun zaten size ihtiyacınız olan her türlü kaynağı sunuyor. Sadece elinizdeki malzemeleri doğru şeylere harcamanız gerekiyor. Ben maksimum canı artıran, hasarı artıran, her karşılaşma sonunda can dolduran ve Ölüm Aldatma veren Arkana kartlarına öncelik verip hepsini en üst seviyeye yükseltmiştim. Oyun esnasında da tamamen lütuflara odaklanıp ilgimi çeken eşya setleri üzerinden ilerlemeye çalışıyordum. Tüm bu geliştirmeleri yaklaşık 20. saatte elde ettim ve Zaman Titanı Kronosâu dize getirdim.
Basliksiz-1_0006_20240511151240_1-1024x576.jpg
Arkana Kartları

Gene de Hades IIânin ilk oyuna nazaran biraz daha zor ve mücadeleci bir yapıya sahip olduğunu söyleyebilirim. Bence oyunun asıl keyfi de burada zaten. Onu yendiğinizde elde ettiğiniz tatminlik hissi, aldığınız öc harika. Melinoeânin de öc aradığını düşünecek olursak her şey Yazgıların arzuladığı gibi diyebilirim. Oyun içerisindeki diğer ââbossââlar – Artık muhafız olarak bahsedeceğim çünkü Türkçe çevirisi öyle – Kronos dövüşü kadar mücadeleci olmasa da her birinin ayrı bir ikonik dövüş anı bulunuyor. Tabii ki onlara adapte olmak ve zayıflıklarını onların aleyhine kullanmak çok daha kolay, bu yüzden alışma sürelerinin kısa olduğunu söyleyebilirim. Aslında oyun, bu aşamalarda sizi tamamen Kronos dövüşüne hazırlamaya yönelik işliyor ve bu dövüş, küçümsenecek bir dövüş değil.
Hades II kaç saat sürüyor?


Hades II, şu anda erken erişimde olduğu için tam sürüm ile birlikte sunacağı içeriklerin tamamına sahip değil. Bu kısımlardan birazdan bahsedeceğim fakat şu anda oyunun yaklaşık 20 ila 30 saatlik bir oynanış süresi olduğunu söyleyebilirim. Kendi deneyimimden yola çıkacak olursam 25. saatte oyunda yapılabilecek her şeyi yaptım. Kronosâu iki defa yendim ve Olimpos için yüzeyde ilerleyebildiğim kadar ilerledim. Kronosâu yenmem ve oyunu ilk defa bitirmem yaklaşık 18 saatimi aldı. Yüzeyde ise 7 saatimi harcadım.
Basliksiz-1_0000_20240512162419_1-1024x576.jpg
Ölsün Kronos!
Gelelim meşhur soruya, Hades II erken erişimde oynanır mı?


Birçoğunuzun kafasında bu sorunun dolaştığını çok iyi biliyorum. çünkü aslında bu benim de en başta merak ettiğim bir soruydu. Oyunda geçirdiğim 25 saatin ardından şunu söyleyebilirim ki kesinlikle oynanır. Eğer Hades IIâyi gerçekten çok bekliyorsanız ve oyun için sabırsızlanıyorsanız hiç beklemenize gerek yok. Şimdiden fazlasıyla tadını çıkarabilirsiniz. Supergiant Games, tarihlerinin ilk devam oyununda harika bir iş çıkarmış. Oyunun eksik hissettirdiği pek fazla nokta yok. Oynanış sırasında erken erişimin sonuçlarını gördüğüm alanlar tabii ki oldu fakat bunlar oyundan keyif almamı çok da engellemedi açıkçası.

Tüm bunlardan bahsedecek olursam hikâye henüz tamamlanmamış. İlk olarak bilmemiz gereken şey bu. Olimposâa giden yüzey alanı yarım bırakılmış ki Olimpos oynanış sekansı oyunu gerçekten bambaşka bir boyuta taşıyor. Birçok farklı düşman ve muhafız ile mücadele ediyoruz. Üstelik bunların her biri ikonik düşmanlar. Tabii sinir bozucu da. Tam sürüm çıktığında bakacağım ilk alan Olimpos olacak. Bazı karakterlerin görselleri eskiz biçiminde. Yani çizimler daha tam bitmemiş ama bunlar tamamen oyunun ilerleyen aşamalarında ve pek gördüğünüz karakterler değiller o yüzden çok göze batmıyor. Oynanış içerisindeki bazı eşyaların çizimleri de henüz gelmemiş o yüzden sabit bir resme sahipler. Ek olarak tam sürüm ile birlikte birkaç yenilik de gelecek.ile gelecek tüm yeniliklere ilgili yazımızdan göz atabilirsiniz.
Basliksiz-1_0008_20240510130048_1-1024x576.jpg
Oynanış esnası
Yeni oynanış dinamiği ve oyunda eksik bulduğum yön


Hades II ile birlikte ââDeparââ adı altında yeni bir oynanış dinamiği eklenmiş. Bu hoş bir ekleme olsa da oyun içerisinde pek de kullandığım bir özellik olmadı. Tabii bazı hızlı düşmanlardan kaçarken fazlasıyla işime yaradı fakat genel olarak bana engel oldu çünkü oyunun eksik bulduğum bir yönü ile entegre olduğunu gördüm. Hades IIânin önceki oyuna göre daha mücadeleci ve zorlu olduğunu söylemiştim. Hâliyle böylesine zor bir mücadelede pek de bir hata şansımız yok ve oynanış deneyimimiz esnasında her konuda dikkatli olmalıyız.

Bir Gece esnasında en kritik şey olan lütuf seçiminde ise oynanış deneyimim sırasında neredeyse hiç tercih etmediğim, etsem de hiç memnun kalmadığım birçok lütuf gördüm. Bence depar geliştirmesi sunan lütufların birçoğu da buna dahil. Oyunda belirli oldukça güçlü lütuflar var ve kullanıcı her silahta bu lütuf döngüsünü tekrarlamak zorunda kalıyor. çünkü en ufak yanlış bir seçim yaptığı anda oyunu bitirme şansı neredeyse yok olabiliyor. Belki benim işlevsiz bulduğum lütuflar ile harika oynanış setleri yapılıyordur bilemiyorum fakat oyun boyunca gerçekten inanılmaz güçlü oynanış stilleri keşfettim ve hepsinin ortak noktası ise belirli lütuf tiplerinin kombo setlerinden oluşuyor olmalarıydı. Bence oyun içerisindeki her bir silah ve bunlarla yapabileceğimiz oynanış setleri gerçekten harika fakat sürekli karşımıza çıkan işlevsiz lütuflar bunları gölgeleyebiliyor. Tabii siz benim bu kadar şikayet ettiğime bakmayın, Hades II benim için neredeyse kusursuz bir deneyimdi. Bu, oyun esnasında çok da gözünüze batacak bir eksi değil.
Basliksiz-1_0003_Ekran-goruntusu-2024-05-13-145524-1024x576.jpg
Lütuf seçimi
Biraz da hikâye ve her bir diyaloğun kalitesinden bahsedelim


Aslında Hades IIânin temelinin kurulu olduğu hikâyeden incelememin başlarında bahsettim. Ailesini kurtarmak için Kronosâu yok etmeye çalışan Melinoe, bu yolculuğu sırasında akrabaları olan Olimpos tanrılarından destek alıyor. Aslında beni en çok etkileyen nokta, oyundaki her bir karakter ile olan etkileşimimiz oldu. Bence hepsi oldukça etkileyici tasarlanmış ve aralarında geçen diyaloglar epey iyi. Hatta Melinoeânin şiirler yağdırdığı bazı sahneler fazlasıyla hoş.

Şiir ve diyalog demişken oyunun Türkçe çevirisinin çok iyi olduğunu düşünüyorum. çeviren kişi mükemmel iş çıkartmış. Özellikle günümüzde pek alışık olmadığımız kelimelerin alternatif versiyonları tercih edilmiş. Bunlar hem oyunun konu aldığı mitolojiyi hem de karakterlerini en iyi şekilde yansıtmış. Hades markası zaten ilk oyununda da oldukça kaliteli bir hikâye sunumu içeriyordu. İkinci oyun ile birlikte bu sunuma seviye atlatmışlar.
Basliksiz-1_0004_20240506215205_1-1024x576.jpg
Selam Afrodit!
Son sözler


Hades IIânin bu yıl oynadığım en iyi oyunlardan bir tanesi olduğunu söyleyebilirim. Türkiyeâdekive dil desteğinin kalitesini de düşündüğümüzde eğer beklediğiniz bir oyun ise rahatlıkla tavsiye edebilirim. Üstelik Hadesâin birbirinden harika müziklerini de özlemişsinizdir. Zaman Titanıâna karşı bol şans! çünkü ihtiyacınız olacak.
 
Üst