KONU AÇ !

Topluluğumuzda Konular Açın ve Bize Ulaşın !

Yeni Konular !

Konulara Yorum Yapın ve Konunuzu Öne Çıkarın !

Bize Ulaşın !

Yöneticilerimiz Size 7/24 Yardımcı Olmak İçin Hazır !

SİLKROAD TÜRKİYE'NİN EN YENİ SİSTEMLİ VE MÜŞTERİ SEVGİSİYLE EN İYİ REKLAM PLATFORMLARINDAN BİTANESİ SROCENTER SEN YOKSAN Bİ KİŞİ EKSİK !

Hızlı Şarj Bataryaya Zarar Verir mi?

srocenter Can

Forum Admin
Moderatör
Center Üyesi
Bilişim Sahibi
Çevirmen
Coder
Grafiker
Guild Master
Guild Üyesi
Reklamcı
Server Sahibi
Supporter
V.i.P
Katılım
18 Haz 2023
Mesajlar
20,101
Tepkime puanı
10
Puanları
38
Günümüzde ortalama bir akıllı telefonun bataryası tek şarj ile yaklaşık olarak bir ila bir buçuk gün kadar kullanım ömrü sunuyor.

Ne yazık ki hâla batarya teknolojisinde devrim yaratacak ve bizi adaptörlerden uzaklaştıracak devrimsel bir adımdan uzaktayız.

Henüz bir akıllı telefonun tam dolu bir batarya ile haftalar boyunca açık kalmasını sağlayamıyor olsak da, yeni nesil teknolojiler bu açığı şarj süresini kısaltarak kapatmayı amaçlıyor.

Nitekim son zamanlarda 67W, 120W ve hatta 210W hızlı şarj desteğine sahip olan bazı akıllı telefon modelleri ile karşılaşmaya başladık.

Esasında burada her şey yolunda gibi: Yani kim yalnızca yarım saat içerisinde şarj olan bir akıllı telefona sahip olmak istemez ki?

Eh, bazı kullanıcılar bu teknolojinin bataryaya zarar verip vermediğinden emin olamadıkları için haklı bir tavır almış durumdalar.

Peki ama hızlı şarj teknolojisine sahip bir akıllı telefonu hızlı şarj ile şarj etmek bataryaya zarar verir mi?

Hadi hep birlikte, hızlı şarj bataryaya zarar verir mi sorusunu daha ayrıntılı bir şekilde ele alalım ve bu konudaki güncel durumu değerlendirelim.

Ayrıca kablosuz şarj teknolojisi ile ilgili endişeleri ele aldığımızisimli rehberimize göz atmayı da ihmal etmeyin.

iphone-15-ozellikleri-fiyati-ve-cikis-tarihi-5.webp
İçindekiler

Hızlı Şarj Bataryaya Zarar Verir mi?


Bu sorunun yanıtını iki farklı düzlemde ele almanın mantıklı olduğunu düşünüyorum:

Bunlardan ilki hızlı şarj teknolojisinin fiziksel bir zarara, örneğin herhangi bir yangına veya patlamaya neden olup olmayacağı sorusu.

Öncelikle hayır, bir akıllı telefonu – hızlı şarj teknolojisini desteklemese dâhi – hızlı şarj adaptörü ile şarj etmenizde herhangi bir sorun bulunmaz çünkü akıllı telefonunuz yalnızca cihazın kaldırabileceği kadar gücü talep edeceğinden, bataryanın aşırı yüklenmesi mümkün değildir.

Dolayısı ile akıllı telefonunuz 15W desteğine sahip olsa bile 100W çıkışa sahip bir adaptör ile güvenli bir şekilde şarj edebilirsiniz.

Nitekim ben de sırt çantamda taşıdığım 100W adaptör ile yeri geldiğinde akıllı telefonumu, yeri geldiğinde de dizüstü bilgisayarımı şarj ediyorum. Bu da beni ikinci bir adaptör taşıma zahmetinden kurtarıyor.

Buradaki endişeniz hızlı şarj teknolojisinin kendisi ise, bu teknolojinin de güvenli olduğunu belirtmek isterim.

Yani akıllı telefonunuz 67W hızlı şarjı destekliyorsa ancak hızlı şarjın herhangi bir fiziksel tehdide neden olabileceğini düşünüyorsanız, bu endişenizi bir kenara bırakabilirsiniz.

Nitekim akıllı telefon üreticileri şarj sürecinin herhangi bir fiziksel zarara neden olmaması içinuygularlar ve akıllı telefonu çeşitli güvenlik katmanları ile donatırlar.

çoğu akıllı telefon bir şeylerin ters gittiğini, örneğin bataryanın olması gerekenden fazla ısındığını fark ederse, şarjı otomatik olarak sonlandıracak ve kullanıcıya bilgi verecektir.

Burada önemli bir hususa değinmek istiyorum çünkü hızlı şarj akıllı telefon düzeyinde güvenilir olsa da, kullandığınız şarj adaptörünün ve şarj kablosunun orijinal olduğundan emin olmanız gerekir.

Örneğin tanınmayan bir markaya ait olan veya sahte bir şarj adaptörü veya şarj kablosu kullanıyorsanız, adaptörünüz veya kablonuz bu yüksek akımı karşılamakta başarılı olamayabilir. Dolayısı ile her hâlükarda orijinal bir adaptör ve kablo kullanmanızı tavsiye ederim.

Peki ama hızlı şarj teknolojisi bataryanın kullanım ömrünü, bir başka deyişle bataryanın sağlığını etkiler mi?

Esasında bir akıllı telefonu hızlı şarj adaptörü ile şarj ediyor olsanız dâhi batarya her zaman hızlı şarj edilmez çünkü Li-Ion türü bataryalar üç fazda şarj olur:
  • Ön Şarj
  • Sabit Akım Şarjı
  • Sabit Voltaj Şarjı

Muhtemelen akıllı telefonunuzun %80 seviyesine kadar hızlı bir şekilde şarj olduğunu ancak sonrasında çok daha yavaş şarj olduğunu fark etmişsinizdir.
Ön Şarj


Batarya tamamen boşaldığında veya hücre voltajı 3.0 V değerinin altına düştüğünde, bataryanın uzun süre boşalmış durumda bırakılmasından kaynaklanabilecek sorunlara karşı koruma sağlamak için hücrelerin yavaşça yeniden etkinleştirilmesi gerekir.

Birinci faz tam olarak bu noktada devreye girer ve bu ön şarj aşaması bataryanın en fazla %10 seviyesine kadar gerçekleşir.

Tam da bu nedenle bataryası tamamen boşalmış olan bir akıllı telefonu tekrar açmak için bir miktar beklemeniz gerekmektedir.

hizli-sarj-bataryaya-zarar-verir-mi.webp


Örneğin bir iPhone, batarya tamamen boş olduğunda düzgün bir şekilde çalışmak için gerekli voltaja sahip olmadan önce, genellikle birkaç dakika boyunca boşalmış bir batarya simgesi gösterir.

Bu aşamada akım sabit tutulurken, voltaj kademeli olarak artar.
Sabit Akım Şarjı


Batarya, 3.0 V seviyesine ulaştıktan sonra kademeli olarak artan bir biçimde çok daha hızlı şekilde şarj olmaya başlayacak.

Bu aşamada voltaj zamanla artarken, akım sabit bir yüksek değere ayarlanır.

Yaklaşık olarak %80 seviyesine kadar süren bu aşama, bataryanın mümkün olan en hızlı şekilde şarj edildiği aşamadır.
Sabit Voltaj Şarjı


Batarya yaklaşık olarak %80 seviyesine ulaştıktan sonra, sabit voltaj düzenleme moduna geçiş yapar. Bu aşamada voltaj sabit tutulurken, akım kademeli olarak azaltılır.

Dolayısı ile şarj seviyesi %100 oranına yaklaştıkça akıllı telefonunuzdaki bataryanın şarj hızı giderek yavaşlar. Bu sayede batarya, aşırı yüklenmeye karşı korunmuş olunur.

Batarya neredeyse alabileceği kapasiteye kadar şarj olana dek akım düşmeye devam eder ve en sonunda şarj işlemi tamamen durur.

Dolayısı ile akıllı telefonunuz hızlı şarj destekleyen bir şarj adaptörüne takılı olsa dâhi sürekli olarak yüksek hızda şarj edilmeyecektir.

Bu teknoloji yalnızca sabit akım düzenleme modunda iken kullanılır. Bir sonraki faza geçiş yapıldığında, yani bataryanız yaklaşık olarak %80 seviyesine kadar dolduğunda, batarya sağlığını korumak için çeşitli önlemler alınır.
Hızlı Şarj Batarya Sağlığını Düşürür mü?


Li-Ion teknolojisine sahip bir batarya tipik olarak 300 ila 500kadar verimli ve sağlıklı bir şekilde çalışabilir.

Bu, ortalama bir bataryanın ortalama bir kullanıcı için yaklaşık olarak 2 ila 3 yıla kadar kullanım ömrü vaat ettiği anlamına gelir.

Bununla birlikte hiçbir takas tek taraflı değildir.

Li-Ion hücrede gücü ne kadar hızlı depolarsanız, o kadar fazla ısı ortaya çıkar. Bu durum hızlı şarjın daha yavaş şarja göre daha fazla ısı ürettiği anlamına gelir.

iphone-15-ozellikleri-fiyati-ve-cikis-tarihi-3.webp


Isı, bataryalarda fazla istenmeyen bir durumdur ve bataryanızın şarj döngüsü kapasitesini düşürerek daha erken yıpranmasına neden olabilir.

Dolayısı ile evet, hızlı şarj batarya sağlığının daha hızlı düşmesine neden olur ancak bataryanızı hızlı şarj etmeseniz dâhi bataryanız bir süre sonra yıpranacaktır çünkü bataryalar ideal şekilde kullansanız bile zamanla bozulur.

Ben, 5W şarj adaptörü kullanmak yerine bir miktar şarj döngüsünden feragat etmeyi tercih etsem de, siz ya da bir arkadaşınız bunu istemeyebilir.

Alternatif bir çözüm olarak akıllı telefonunuzu gerektiğinde hızlı şarj edebilmek için yanınızda hızlı şarj adaptörü taşımayı ancak akşamları eve geldiğinizde daha yavaş bir şarj adaptörü kullanmayı tercih edebilirsiniz.
Batarya Ömrü Nasıl Uzatılır?


Yeni bir batarya için ödeme yapmadan önce ne kadar dayanabileceğinizi merak ediyorsanız, bataryanızın ömrünü uzatmak için izleyebileceğiniz birkaç önemli nokta var.

Öncelikle bataryanızın asla tamamen boşalmadığından emin olun. Ayrıca 40 – 70 veya 40 – 80 kuralını takip edebilirsiniz.

Yani bataryanızın %40 seviyesinden daha aşağıya düşmesine ve %80 seviyesinden daha yukarıya çıkmasına izin vermemeniz gerekir.

Tabii ki tüm bu süreç biraz yıpratıcı olabilir çünkü akıllı telefonunuzun batarya durumunu sürekli olarak izlemeniz ve kendinize buna uygun bir düzen yaratmanız gerekir.

Ancak hızlı şarj isteğe bağlı bir seçimdir ve kimi kullanıcılar akıllı telefonunun daha hızlı şarj olmasını isterken, kimi bunu ihtiyaç duymaz ve batarya sağlığını önemser.
Sonuç


Bu rehberimizde Hızlı Şarj Bataryaya Zarar Verir mi? sorusunun yanıtını ele aldık. Evet, hızlı şarj batarya üzerinde bazı olumsuz etkilere neden olabilir ancak bataryalar ideal şekilde kullansanız bile zamanla bozulur.

Cihazınızı en ideal koşullarda kullansanız dâhi bataryanın genellikle iki ila üç yıl sonra yenilenmesi gerekecektir. Eh, hızlı şarj ile şarj edilen bataryalar için de durum farklı değildir.

Bu nedenle hızlı şarj teknolojisinin zaman avantajından yararlanmak istiyorsanız batarya sağlığı ile ilgili endişelerinizi bir kenara bırakabilirsiniz.

Peki siz akıllı telefonunuzu şarj ederken hızlı şarj teknolojisinden yararlanıyor musunuz? Konu hakkındaki görüşlerinizi bizlerle ve diğer takipçilerimizle paylaşmayı ihmal etmeyin!
 
Üst