KONU AÇ !

Topluluğumuzda Konular Açın ve Bize Ulaşın !

Yeni Konular !

Konulara Yorum Yapın ve Konunuzu Öne Çıkarın !

Bize Ulaşın !

Yöneticilerimiz Size 7/24 Yardımcı Olmak İçin Hazır !

SİLKROAD TÜRKİYE'NİN EN YENİ SİSTEMLİ VE MÜŞTERİ SEVGİSİYLE EN İYİ REKLAM PLATFORMLARINDAN BİTANESİ SROCENTER SEN YOKSAN Bİ KİŞİ EKSİK !

Kendini Önemseten Oyunlar – Hikayeli FPS

srocenter Can

Forum Admin
Moderatör
Center Üyesi
Bilişim Sahibi
Çevirmen
Coder
Grafiker
Guild Master
Guild Üyesi
Reklamcı
Server Sahibi
Supporter
V.i.P
Katılım
18 Haz 2023
Mesajlar
15,298
Tepkime puanı
4
Puanları
38
Oyunların 80 ‘lerde çıkmaya başladığı zamanlardı. Daha doğrusu daha çok önemsenmeye başlandığı yıllardı. Daha oyunculuğun temel zamanlarıydı. En basit mekanikli oyunlar çıkmıştı bu zamanda. Örnek olarak Tetris ve Donkey Kong çıkmıştı. Bu zamanlarda oyunlar herkesin vakit ayırabileceği şeylerdi. Şimdiki gibi her oyunun 10 – 30 saat sürmediği zamanlardı. Neyse, Tetris ve benzeri oyunlardan sonra 90 ‘lara geçince işler değişti. Artık oyunların daha vahşileştiği bir zamandı. çünkü id Software 90’larda 2 adet marka çıkardı. Bunların tutacağından çok emin değillerdi ama şanslarını denemek istediler. Ve DoomWolfeinstein isimli iki yeni oyun ismini duyurdular. Bu oyunlar zamanının diğer oyunlarına göre çok daha karmaşıklardı. Düşünsenize Tetristen sonra birden DOOM a geçiş yaptığınızı. Tamam belki Tetriste yapmanız gereken hareketler daha çok taktik gerekiyor ama nihayetinde yaptığınızın tek şey blokları hareket ettirmek. DOOM’ sa bambaşka bir şeydi. Ve işte FPS oyun türünün tarihçesi bu. Bunu anlatmamın sebebi bizim konumuz olan türün yani Kendini Önemseten Oyunlar – Hikayeli FPS oyunlarının temelini oluşturuyor. Yani bunu anlatmam önemliydi. Şimdi gelin konumuzla alakalı daha ayrıntılı konuşalım…
İLGİLİ İçERİK



FPS türü dediğim gibi ilk olarak DOOM ve Wolfeinstein dı. Bunlar hikayeyi ön planda tutmayan oyunlardı. Oynarken hikayeye dair neredeyse hiçbir şey anlayamazdınız. En fazla bölümler arasında düz bir duvar üstünde yazılar okurdunuz. FPS türü böyleydi. Ama hikaye türünü analiz edemeyeceğimiz kadar eskilerden geliyor. Hikayeli oyunların asıl öne çıkma tarihleri 2000 lerden sonrası aslında. Ancak böyle oyunlar genelde FPS türünde değil TPS türünde oluyordu. Veya izometrik demek daha doğru olur. Ardından oyun türlerinin çok fazla karıştığı dönemlere girdik. Yani karışmak derken bir oyunun her şey olmaya çalışmasından bahsediyorum. Artık bir insan FPS seviyorum dediğinde tam olarak anlayamıyoruz. Mesela bu oyun bir Looter FPS mi, yoksa Online FPS mi anlayamıyoruz. Ama şimdi size kısaca hikayeli bir FPS oyunundan bahsedeceğim…


Kendini Önemseten Oyunlar – Hikayeli FPS – Metro 2033 Redux


metro-2033-redux-theme-foto.jpg


Metro serisi aslı kitap olan bir seridir. Ben sadece ilk kitabını okumuştum ve bazı yerleri fazla uzatmasından hoşlanmamıştım. Kitabı büyük ölçüde unuttuktan sonra oyununu da satın aldım. Tabi normalini değil, Redux aldım. Ve kitap yerine oyun olmasının ne kadar iyi bir fikir olduğunu gördüm. Kitabıda kötü değildi ama açık dünyası olmayan düz bir şekilde ilerleyen bir oyuna ihtiyacım olduğu bir zamanda ilaç gibi geldi. Oyunda alışamadığım tek şey aksiyonda. Hem savaş hantal (bilerek yapılmış bir şey, eksi sayılmayabilir) hem de mutantlarla savaşırken vurup vurmadığınız bazen belli olmuyor. Onun dışında dört dörtlük atmosferini çok iyi verebilen ve fiyatını oldukça hak eden bir oyun. Kesinlikle tavsiye ederim.



Evet sonuç olarak bugün âHikaye – FPS’ kavramına göz attık. Bunun gibi liste videoları için  youtube kanalımıza bakabilir ve bunun gibi listelere ve incelemelere bakmak için  internet sitemize bakmaya devam edebilirsiniz.
 
Üst