KONU AÇ !

Topluluğumuzda Konular Açın ve Bize Ulaşın !

Yeni Konular !

Konulara Yorum Yapın ve Konunuzu Öne Çıkarın !

Bize Ulaşın !

Yöneticilerimiz Size 7/24 Yardımcı Olmak İçin Hazır !

SİLKROAD TÜRKİYE'NİN EN YENİ SİSTEMLİ VE MÜŞTERİ SEVGİSİYLE EN İYİ REKLAM PLATFORMLARINDAN BİTANESİ SROCENTER SEN YOKSAN Bİ KİŞİ EKSİK !

Türk Indie Stüdyosu Stratera Games’ten Gizemli Bir Hikaye – Havsala: Into the Soul Palace İncelemesi

srocenter Can

Forum Admin
Moderatör
Center Üyesi
Bilişim Sahibi
Çevirmen
Coder
Grafiker
Guild Master
Guild Üyesi
Reklamcı
Server Sahibi
Supporter
V.i.P
Katılım
18 Haz 2023
Mesajlar
15,298
Tepkime puanı
4
Puanları
38
havsalaon.jpg


Upuzun bir mücadeledir hayat, eninde sonunda her bir bireyin koltukta yerini aldığı bir yolculuktur… Ucunda kaçınılmaz, korkulası ve dopdolu bir yaşam geçirip geçirmediğimizi yargılatan ölüm vardır. Bedenler toprakla buluşur ama ruhları kim ya da ne karşılar bilinmez.

Binlerce yıl önce Antik Yunan’da yaşamış Pisagor’un bu bilinmezliğe düşünülesi bir teorisi vardır. Pisagorcu ruh öğretisi ve Orfizm’e göre ruh, ölümsüzdür ve bir bedenden başkasına geçer. İngilizce’de “transmigration of souls” kavramıyla öne çıkan bu öğreti, inanılması güç olsa da özünde oldukça gizem doludur.

Günümüzde halen daha tartışma konusu olsa da Pisagor’un ünlü 3-4-5 üçgeninin 1000 yıl önce Babil ve Hindistan’da bilindiğine ilişkin kayıtlara ulaşılması Pisagor’un dediklerine şüpheli bir ışık tutmaktadır.

Nitekim İstanbul merkezli bir indie stüdyosu olan ve Dora Özsoy’un da yer aldığı Stratera Games’in geliştirdiği Havsala: Into the Soul Palace da ruhun farklı bedenlerdeki yolculuğuna odaklanıyor. Kendimizi de bu tarihi ve mistik sefere dahil edelim ve Havsala: Into the Soul Palace nedir ve ne değildir bir bakalımâ¦
havsalainto5.jpg

Havsala: Into the Soul Palace ne anlatıyor?


Hakkında pek bir bilgi sahibi olmadığımız karakterimiz kendisini; bulmacalarla dolu bir odada bulur. Soul Palace olarak da adlandırılan bu oda, karakterimizden önce Phyrne isimli bir bedenin ruh göçü döngüsünü kırabilmek adına dönem hakkındaki bilgiler ile kendisinin duygu ve düşüncelerine ev sahipliği yapmaktadır.

Phyrne, şayet ruh göçüyorsa farklı bir bedene bilgilerden arınarak gitmesini engellemek için odaya çeşitli kitaplar koymuş ve kısa bir günlük tutmuştur. Karakterimiz ise bu odadan kaçmak için Phyrne ve sırasıyla Flavia, Ision ve M. isimli farklı bedenlerin arkada bıraktığı bilgileri kullanarak bulmacaları çözmelidir.

Öncelikle oyunun başından bitişine kadar nispeten bir kafa karışıklığı yaşadığımı söylemem gerekiyor. Halihazırda bu incelemeyi kaleme alırken bile tatlı soru işaretlerine sahibim. Hikayenin öznel anlamda basit bir fikre oturtulması yanında kapanmayan birçok kapı da beraberinde geliyor.
havsalainto3.jpg


Phyrne, Flavia, Ision ve M. bölümleri akabinde farklı kitaplara, çözülecek bulmacalara ve sunulacak bilgilerle donatılmış durumda. Öyle ki rafta gördüğünüz boşluklar, siz ilerledikçe farklı kitaplar ve ipuçları ile dolacak. Her beden, yeni bir bölüm ve çözülecek bulmacalar silsilesi demek.

Özellikle tarih, felsefe, sanat ve matematik gibi alanlar hakkında gerçek bilgiler içeren yapımın aslında bir nevi kullandığı temalardan güç alması oyun severin daha ilk dakikadan ilgisini çekmeyi başarıyor. Öte yandan maruz bıraktırılan hikaye ve temalar bütünlüğü de bir süre sonra oyun severde ağırlık yapabiliyor, kendisini sıkabiliyor ve tempodan düşürebiliyor.
havsalainto7.jpg


Bulmacalara geçmeden önce odada etkileşime geçebileceğiniz çeşitli objelere değinmek gerekiyor. Raflarda her bir kitabın, heykelin ya da duvardaki her bir resmin bulmaca ve temada yeri var. Kitaplar, bazı bulmacaların çözümünde kilit bir rol oynayan bilgilere sahipken karakterimiz bu önemli kısımları kendi defterine not alabiliyor.

Not defterinde gördüğünüz üzere bir sürü kısım mevcut. Phyrne, Flavia ve Ision bedenleri hakkında bilgileri kendilerine ait bölümlerde öğrenirken raflardaki kitaplardan ise bulmacalarda yardımcı olacak ipuçlarına sahip olabiliyorsunuz. Bunun dışında bulmacalarda kullanılmayan ama beden ve yaşadığı dönem hakkında bilgi veren çeşitli kaynaklar da mevcut durumda. İster Phyrne’nın hissettiklerini okuyun, isterseniz geometrik şekillerin sanattaki yerine ait resimlere göz gezdirin.
havsalainto1.jpg


Odada yer alan bulmacalar ise oldukça çeşitli şekillerde tasarlanmış. Edindiğiniz bilgileri kullanmanızı gerektirirken bulunduğunuz bölüme ait bir teması da bulunuyor. Örneğin Phyrne bölümünde kendisinin Pisagor ve öğretileri göz önüne alındığında Pisagor üçgenini aktif olarak kullanabileceğiniz bir bulmaca yer alıyor.

İlk iki bölümdeki bulmacaların özenle hazırlandığını belirtmem gerekiyor. çevre ile olan etkileşimi üst düzeyde tutan ve bazen geri gidip notlarınıza ya da odada kaçırdığınız bir nokta olduğuna bakmanızı gerektiren bu bulmacaların çözümü ise oyun severe bir gizem perdesini aralarmışçasına his veriyor.

Öte yandan son bölümlere doğru gelindiğinde yeni deneyimlerden ziyade odada geri kalan ve kolay anlaşılabilen talimatlara sahip bulmacaları çözmek ise oyunun verdiği hazzı düşürüyor.

Ayrıca bulmacaların sayısının daha fazla olmasını (bir nevi oyun süresinin artmasını) da isterdim zira tempo düşüklüğüne rağmen hikayeye yeni yeni alışmış oyun sever, sona ulaştığında sanki bir hız trenine binmiş gibi ne yaşadığını anlayamayabilir.
havsalainto4.jpg


Unutmadan belirteyim ki bulmacalarda takıldığınızda etrafta bulduğunuz karga yemleriyle kargaya rüşvet verebilir ve defterinizde o bulmacaya ait ipucu bulabilirsiniz. Ancak ipucu sisteminin de geliştirilmesi gereken yerlere gebe olduğunu düşünüyorum.

Nitekim aldığınız ipuçları, o bulmacayı sizin çözmenize teşvik edecek yardımı vermeyebiliyor. Özellikle bazı bulmacaların ipucu notları bulmacayı çözdükten sonra karakterin ne yaptığını anlatmakla yetiniyor.
havsalainto6.jpg


Genellikle Samsara Room gibi 2D, point-and-click ve escape room türündeki yapımları mobil platformlarda görmemize rağmen yapım, ilk saniyesinden itibaren beni kendine çekti. Tarih, felsefe ve sanat gibi araştırmayı sevdiğim alanlar sayesinde bulunduğum mekan gizemiyle ve anlatmak istedikleriyle büyüledi. Tabii bulmacaların çeşitliliği artı katsa da bir süre sonra oyuncuyu tempodan düşürmesi de ne yazık ki kaçınılmaz bir gidişattı. En azından oyun severi ilgi çekici olan hikaye ve tema bütünlüğüne katacak oynanış mekaniklerinin varlığı ile dinamizm düşüklüğü çözülebilir ve alınan zevki arttırabilirdi.

Havsala: Into the Soul Palace; PC için 21 Haziran 2022 tarihi çıkış yaptı. Stratera Games’in geliştirdiği yapım, Türkçe ve İngilizce için komple dil seçeneği ve seslendirme sunuyor. Havsala: Into the Soul Palace’dan sonra okuyacak başka bir inceleme arıyorsanız göl kenarında huzur dolu bir iki hafta tatili sunan anlatı temalıbakmanızıÂ öneririz.
Havsala: Into the Soul Palace Fragmanı
 
Üst